Archívum - Ebtenyésztés jogi környezete
Olaszország megelégelte az illegális kutyaimportot
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Koller Gabriella  |  2011. augusztus 13.

Évek óta tartó problémára keres megoldást az olasz kormány.


Olyan törvénytervezetet terjesztettek a képviselőház elé, amely az ország területére érkező kutyaimportot szabályozza. Az elsősorban közép- és kelet-európai országokból - Magyarországról, Csehországból, Bulgáriából, Lengyelországból és Romániából - érkező kölyökkutyák jutnak illegális úton az országba.

A csempészet tényén túl komoly problémát okoz az is, hogy ezeket a szerencsétlen állatokat gyakran nagyon rossz körülmények között szállítják. A kisméretű ketrecekben, papírdobozokban utaztatott kutyák olykor több mint 24 órán keresztül étlen-szomjan maradnak, és még a minimális mozgást sem biztosítják számukra. A kölykök egy része útközben elpusztul, vagy betegen érkezik meg. Van olyan kutyakereskedő, aki személygépkocsija csomagtartójában az eladásra szánt kutyákkal ezer-kétezer kilométeres távolságot is megtesz. Az adatok szerint néhány év alatt több mint 70 ezer kutyát hoztak illegálisan Itáliába. Ez a szám fokozatosan emelkedik, és a feketepiacon vagy hamis papírokkal értékesített állatokból befolyt adómentes jövedelem meghaladja a 300 millió eurós összeget. Az olasz pénzügyőrség számtalan esetben folytatott nyomozást az illegális állatkereskedelem megszüntetése érdekében, de a könnyű pénzkeresési lehetőség reménye egyre több embert csábít a törvénytelen állatkereskedelemre. A Közép- és Kelet-Európában fillérekért felvásárolt kutyák egy része nem rendelkezik sem a kötelező oltásokkal, sem törzskönyvvel, ennek ellenére, hogy - általában hamis okmányok kíséretében - akár húszszoros felárral adják tovább az állatokat az olasz vevőknek. A helyi kereskedők egy fajtatiszta kutyáért 600-800, de akár 1000 eurót is elkérnek.
A képviselőház által már elfogadott és most a szenátus elé került törvénytervezet szigorúan bünteti az illegális kutya- és macskaimportot a külföldön vásárolt állatoknak pedig hivatalos szervek által ellátott egészségügyi bizonyítvánnyal, törzskönyvvel, oltási igazolvánnyal és a származási adatokat tartalmazó, általában bőr alá ültetett mikrocsippel kell rendelkezniük. Az eladásra szánt kölyökkutyák nem lehetnek 12 hétnél fiatalabbak. Aki megszegi az előírtakat, börtönre és akár 15 ezer eurós büntetésre is számíthat. Az olasz kutyaszövetség (ENCI) internetes oldalán több közép és kelet-európai ország hatósági törzskönyvének pontos másolatát mutatják be, hogy a vevők biztosak lehessenek a külföldön vásárolt kutyák származása felől. Nem csak a kereskedőket fogják büntetni, a szállítók, felvásárlók is bíróság elé kerülhetnek, ha törvényszegésen érik őket.
Frattini külügyminiszter tájékoztatása szerint Olaszország 1987-ben nemzetközi egyezményt írt alá Strasbourgban a témával kapcsolatban, de csak most válnak hatályossá a rendelkezések az országban. A törvénytervezet foglalkozik az állatok bántalmazóival is és előírja, hogy aki kutyát vagy macskát megcsonkít, annak fülét, farkát levágja, serkentőszerrel eteti meg, vagy akit azok bántalmazásán érnek, 1-3 évig tartó börtönre és magas pénzbüntetésre ítélik.

Rendelkeznek a cirkuszi porondokon fellépő állatokkal való bánásmódról is, de a legnagyobb hangsúlyt az illegális állatkereskedelem kapja. Francesca Martini az Egészségügyi Minisztérium vezetője, évek óta komoly erőfeszítéseket tesz az állatok védelmében, végleges megoldásnak találja a hamarosan életbelépő új törvényeket. Szót kaptak az állatvédő egyesületek képviselői is, elnökük, Carla Bocchi szerint "végre kezünkben van egy olyan megoldás, mellyel közös erőfeszítéssel visszaszoríthatjuk a bűnözésnek azt a módját, mely állatok ezreinek kimúlását okozzák." Az állatorvosok egyesülete is reménykedve néz a jövő elé, ugyanis az elmúlt időszakban egyre sűrűbben fordultak elő olyan betegségek, melyeket a kötelező oltásokkal korábban már sikerült leküzdeni. Újabban egyre többször fordul elő, hogy az orvosokhoz veszett, rühes, szopornyicás kutyák kerülnek, holott korábban Olaszországban ilyen esetek már csak nagy ritkán fordultak elő. A külügyminiszter, átérzi az probléma jelentőségét, és szándékában áll az érintett országok kormányaival felvenni a kapcsolatot, közreműködésre invitálva a külföldi hivatalok képviselőit az illegális kutyakereskedelem megszüntetése érdekében.

Az olaszok szívesen vásárolnak külföldről kutyát, és nemcsak a lényegesen alacsonyabb ár miatt. Az internetes oldalakon számtalan külföldi, hivatásos tenyésztőtől lehet kiskutyát rendelni. Az előírásokat betartó hazai és külföldi kereskedők továbbra is folytathatják tevékenységüket.
Koller Gabriella, Róma
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)