Archívum - Társunk a kutya
Kutyával a repülőn
Ízelítő a Kutya Szövetség júniusi számából
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. június 18.

Kutyával a repülőn

Indul a nyári utazási szezon, ilyenkor a legtöbben megpróbálnak időt szakítani 1-1 hosszabb-rövidebb külföldi útra. De mit csináljunk, ha repülővel utazunk és nem szeretnénk, vagy éppen nem tudjuk otthon hagyni a család házi kedvencét? Sokan szeretnék persze, hogy ha már ők kikapcsolódnak, a kutyájuk is velük pihenjen. De biztos, hogy ez pihentető négylábú társunknak?


Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy magunkkal vigyük-e szőrös barátunkat repülős nyaralásunk alkalmával. Hallani sok jó, és rossz élményt is. Nem is olyan régen még volt olyan időszak, hogy nem is lehetett felvinni állatot a repülő alkalmatosságra – manapság is van ilyen légitársaság - , vagy annyira nem törődtek velük, hogy megsérültek, vagy akár el is pusztultak 1-1 hosszabb út alatt. Ha ismerőseinket végigkérdezzük, vagy elolvasunk pár fórumot az interneten, akkor számos pozitív példával is találkozhatunk, ami talán megnyugtatja a gazdák lelkét. A kutyákat sajnos nem biztos…

UTAZÁS ELŐTT


Egyes kutyáknak nem jelent gondot a repülés, például azoknak, akik már az autókázáshoz kényelmesen hozzászoktak. Vannak viszont, akik számára nagyobb próbatételt jelent ezzel az új élménnyel való találkozás. Az ismeretlen zajok, szagok, történések miatt stresszes élmény lehet kedvencünknek. Az is fontos, hogy kedvencünknek ne legyen ismeretlen a ketrec, éppen elég, ha minden más idegen körülötte. Szoktassuk hozzá az utazás előtt, fokozatosan növelve a ketrecben eltöltött időtartamot, ha ez korábban nem történt volna meg.
Mint ahogy más járművön, itt is jegyet kell váltani a kutyusnak. A jegy megvásárlásakor ne felejts el gondoskodni a kutya jegyéről is! Mindig olvasd el figyelmesen az adott légitársaság kutyák szállítására vonatkozó utazási feltételeit, nehogy kellemetlen meglepetésként érjen. Az állatbarát repültető cégek kedvesen fogadják az állatot és külön állatorvost is foglalkoztatnak, aki megvizsgálja és kicsit elbódítja a kedvencet, hogy az könnyebben viselje az utat.  Jól jöhet, ha elvisszük a kutya otthoni párnáját, vagy pokrócát, így az ismerős holmival csillapíthatjuk nyugtalanságát.
Lényeges, hogy vigyünk magunkkal „úti patikát” az állatnak is, összeállításában pedig kérjük állatorvosunk segítségét, aki kiállít néhány nélkülözhetetlen papírt is a kutyának. Időben keressük meg ezzel a kéréssel – akár több hónappal az utazás előtt-, mert sok időbe telhet az adminisztráció...

A cikk további részét keresse a Kutya Szövetség júniusi számában.
Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő digitális lapszámunkra:

http://www.dimag.hu/magazin/Kutya

juniuscimlap.jpgnyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)