Archívum - Társunk a kutya
A magyarok örökbefogadott,
a románok inkább fajtatiszta kutyát választanának
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. június 15.

A magyarok örökbefogadott,

A magyar kutyatulajdonosok élen járnak kutyapiszok eltakarításában, illetve szívesen fogadnak örökbe menhelyi állatokat – derült ki a klasszikus rajzfilmeket sugárzó Boomerang csatorna Magyarországon, Bulgáriában, Romániában, Oroszországban végzett online közvéleménykutatásából.


A közel tízezer magyar válaszadó több mint fele (54.7 százalék) szívesebben vinne haza örökbefogadott menhelyi kutyát, mint drága, pedigrés állatot (13.5 százalék), egyharmaduk (31.7 százalék) viszont inkább baráti körben érdeklődne; nem születtek-e valahol hazavihető kiskutyák? A menhelyi örökbefogadásra sokkal kisebb hajlandóságot mutattak a román és bolgár megkérdezettek, akiknek 49.1 százaléka inkább drága, fajtatiszta kutyát szeretne, Bulgáriában pedig csak minden harmadik ember választana kutyamenhelyről házi kedvencet.

A kutatása eredménye szerint a magyar kutyatulajdonosok 67 százaléka sétáltatáskor mindig összetakarítja a kutyapiszkot, míg 13.3 százalékuk csak akkor, ha mások is látják. 19.5 százalékuk azzal indokolja hanyagságát, hogy mások is ott hagyják a szemetet, tehát felesleges összetakarítani. Környezettudatos magatartás szempontjából román szomszédaink alig, öt százalékkal vannak lemaradva tőlünk, a bolgár kutyatartók viszont tizenhét százalékkal. Az orosz kutyatulajdonosoknak magas, 80 százaléka állítja, hogy összetakarít házi kedvence után.

A felmérés harmadik kérdése az állattulajdonosok általános megítélésére vonatkozott: a magyarok 47 százaléka gondolja úgy, hogy az állattartók szimpatikusabb emberek, 28 százalékuk semmilyen összefüggést nem lát a kettő közt, 25 százalékuk pedig kifejezetten ellenszenvesnek találja őket. Bulgáriában, Romániában és Oroszországban nagyjából azonos mértékű (34-39 százalékos) az állattulajdonosokat övező szimpátia.

A felmérés a csatorna Boomerang Házikedvenc Verseny elnevezésű közönségszavazásos pályázatának kapcsán készült, amelyre a gazdik nyolc különböző kategóriában nevezhették kedvenceiket, és amely pályázat eredményének ünnepélyes kihirdetése a Rex Állatsziget és a Boomerang csatorna közös rendezvényén volt június 11-én.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)