Archívum - A kutyáról általában
Segítség! Tüzel a kutyám!
Ízelítő a Kutya Szövetség áprilisi számából
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. április 13.

Segítség! Tüzel a kutyám!

Aki szuka kutyát választ, előbb – utóbb szembesül az ivarzáskor tapasztalható tünetekkel: a foltokkal a lakásban, a kéretlen, semmitől vissza nem riadó udvarlók seregével, s néha még azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy az egyébként tökéletesen kiképzett eb fittyet hány az utasításokra, s ész nélkül a neki szimpatikus pár után veti magát.


Normális körülmények között mindezt, s a következményként adódó helyzeteket évente kétszer három hétig kénytelen elviselni, hacsak nem dönt a lehető legegyszerűbb megoldás, az ivartalanítás mellett. Hogy mi tegyen, vagy főleg mit ne tegyen, az aki mégsem akar lemondani a szuka kutyák végtelen kedvességéről, és kutyatartóként megkímélné magát a kanok egymás közötti acsarkodásától, állatorvos és kiképző segítségével foglaltuk össze az alábbiakban.

A kutyák átlagosan 10 hónapos – egy éves korukban (ez lehet másfél éves kor is ) válnak ivaréretté, szukáknál ennek egyértelmű jele az ivarzás, vagyis a tüzelés megindulása. A kutya pérája (külső szeméremtest) megduzzad, majd elindul az élénkpiros vérzés, (később a szín halványodik) aminek az intenzitása egyénenként eltérő. Ugyan a kutyák rendszeresen tisztogatják magukat, de az otthon tisztaságára tüzelő bugyival is vigyázhatunk.
Az ivarzás maga mintegy három hétig tart, a kutya a 10-14. nap között fogamzóképes, ilyenkor maga is keresi a kanok társaságát, félrecsapott farokkal, elvonszolhatatlanul „ beáll” nekik. A 10. nap előtt és a 14. nap után már nem hagyja magát befedezni, elzavarja a „jelentkezőket”. (Kutyafajtánként ez eltérő lehet, pontos adatot a vérből nyert progeszteron szintje ad. – a szerk.) A lakásban tartott kutyák sétáltatása az ivarzás alatt nagy figyelmet, körültekintést és óvatosságot igényel, még abban az időszakban is, amikor nem fogadókész. A tüzelés során kibocsátott illatanyag nagyon távolról odacsalja a kanokat, „akiket” legyenek bármilyen jól neveltek, ilyenkor nem tudunk levakarni magunkról, s a gazdájuknak is nehézséget okoz a visszahívásuk. Nem beszélve arról, hogy a tüzelő szuka körül gyülekező kanok egymással is acsarkodni kezdhetnek.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)