Archívum - Homeopátia
Sepia, a „hervadó liliomok” egyik szere
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mátray Árpád  |  2010. március 10.

Sepia, a „hervadó liliomok” egyik szere

Mindenki látott már hervadó liliomot, amelyik elveszítette régi pompáját. Talán még van egy kis illata, ami fénykorára emlékezteti környezetét, azonban virága elhervadt, megráncosodott, nincs már az a szép, vakítóan fehér színe, fonnyadt szirmai megsárgultak, némelyek talán már barnultak is. Sudár, büszke tartását adó merev szára is megereszkedett, meghajlott s bágyadtan lógnak rajta a hervadt virágok és a már soha ki nem nyíló, kései bimbók.


A 10 éves boxer szuka láttán ezek a hervadó liliomok jutottak eszembe. Az állat meglehetősen rossz kondícióban volt. Végtagizületei lazák, túlnyúltak voltak, a bőre úgy lógott rajta, mintha tévedésből két számmal nagyobb kabátot adtak volna rá. Pigment dús, csaknem fekete csecsbimbói feltűnően hosszúra nyúltan csüngtek a hasa alatt, hüvelynyílásából pedig egy kb. másfél férfiökölnyi méretű fényes, vörös, keményre duzzadt képlet lógott ki. Szánalmas benyomást keltett. A tulajdonos elmondta, hogy az idős nőivarú állat többnyire félrehúzódó, váladékai hígak, maró hatásúak, ágyék tájékán időnként szimmetrikus szőrhiány látható. Évek óta nem ivarzott, és eddig mindössze egyszer volt vemhes, most azonban legnagyobb örömükre alig több mint négy hete kifejezett ivarzási tüneteket mutatott és egy fajtájabeli gyönyörű kannal sikerült befedeztetni. A kutyának tehát, ha eredményes volt a fedeztetése, a vizsgálat időpontjában több mint félidős vemhesnek kellett lennie. Mélyen beesett horpaszai és petyhüdt, aszottan csüngő csecsbimbói láttán azonban lebeszéltem a tulajdonosokat arról, hogy hiú reményeket tápláljanak a szuka vemhessége iránt. Nem is beszélve arról, hogy ha még vemhes is lenne a kedvencük, rossz kondíciója és a nagy mértékű alkati gyengesége előbb utóbb valószínűleg vetéléshez vezetne.

A vizsgálat során egyértelműen kiderült, hogy az a nagy vörös képlet, amely a szuka hüvelynyílásából kilógott a függesztő szalagok megnyúlása miatt előesett hüvelyboltozat volt, amelynek nyálkahártyája már kissé kiszáradt és néhány helyen kimaródások, eróziók is voltak rajta. Az egész szervrészlet erősen lehűlt és súlyos vérkeringési zavar jelei is mutatkoztak. Mindez megnehezítette visszahelyezését, azonban az állat altatását és az előesett testrész megfelelő kezelését követően végül is sikerült a reponálás, az eredeti helyzet visszaállítása. A helyben tartó antibiotikumos tamponok behelyezése és varratokkal történő rögzítése után az állatot elbocsátottam és meghagytam, hogy ha felébred, akkor az átadott csövecskéből a közepes potenciájú Sepia nevű homeopátiás szer adagolását kezdjék el nála, először 3 napig naponta 3x, majd 2 napig 2x, végül egy napig 1x és ettől kezdve még tíz napon keresztül másnaponként 1x 1 adagos mennyiségben.

Alf mail.jpg

Reméltem, hogy ezzel kellőképpen meg tudjuk erősíteni a kötőszöveti elemeket, ami azt fogja eredményezni, hogy a varratok és a tamponok eltávolítását követően a hüvely nem fog ismét előesni. A varratot, és a tamponokat, a műtétet követő két nap elteltével távolítottam el. Az a tapasztalatom, hogy ennyi idő elegendő ahhoz, hogy az előeséssel együtt járó szöveti elváltozások rendeződjenek és a szervezet "visszafogadja" eredeti helyére a helyzetét átmenetileg megváltoztató, még élő, működő szervrészletet. Korábban azonban, - homeopátiás ismereteim hiányában - nem volt lehetőségem arra, hogy közvetlen hatást gyakoroljak az állat kötőszöveti elemeire és ezzel, mintegy eredeti helyére rögzítsem, a petyhüdt, laza szerveket. Ezért az ilyen ellazult szervezetű állatoknál a probléma időről időre visszatért. Érthető tehát, hogy kíváncsian vártam a homeopátiás kezelés eredményét, ami mint már annyiszor, most sem maradt el.

A tamponok eltávolítását követően minden egyéb műtéti beavatkozás feleslegesnek tűnt, mert a hüvelynyílás feszesen zárt, a hüvely nem esett újra elő. Ezt már önmagában is nagy eredménynek tartottam, azonban akkor lepődtem meg igazán, amikor néhány hét múlva arra járván beköszöntem a boxeres udvarba és öt eleven kis kölyköt láttam a szukám körül hancúrozni. Így virult ki egy „hervadó liliom” a Sepia adagolását követően.

 Dr. Mátray Árpád homeopata állatorvos

http://www.matrayhaz.hu/nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)