Archívum - Ebtenyésztés jogi környezete
Tudósítás a tárgyalóteremből
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  1998. március 21.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülétenek jelenlegi helyzete, egy folyamat, egy sorozatos visszaélésszerű irányítási, vezetési gyakorlat eredménye, mely oda vezetett, hogy a felügyeletet gyakorló Legfőbb Ügyészség 1997. november elején polgári peres eljárást kezdeményezett a MEOE ellen.


 

 

Az eljárás konkrét indoka, hogy a Legfőbb Ügyészség a rendelkezésre álló adatokból egyértelműen megállapította, hogy az 1996. október 5-i küldöttgyűlésen az elnökségi tagok választásánál, a szavazás eredményének megállapítása jog és alapszabályellenesen történt. Az 1997. április 19-i küldöttgyűlésen az ügyészi óvás elbírálásánál és a jegyzőkönyv kiegészítésénél ugyancsak szabálytalanul jártak el.

Bár a MEOE vezetésének rendelkezésére állott a szavazatszedő bizottság kézírásos jegyzőkönyve és a leadott szavazólapok teljes mennyisége ­ a küldötteket félrevezetve ­ az 1996. október 6-i küldöttgyűlés jegyzőkönyvét úgy javíttatták ki, hogy a 189-es létszám mellett a küldöttgyulés határozatképessége megállapítható legyen és mind a nyolc elnökségi tagnál meglegyen az alapszabály szerint szükséges szótöbbség.

1998. március 20-án megtörtént a per első tárgyalása, melyen a vádat képviselő ügyész továbbra is fenntartotta keresetét, miszerint:

­Az alperes küldöttgyűlésének az 1996. október 5-én meghozott, az elnökségi tagok megválasztásáról szóló, továbbá az 1997. április 19-i ülésén az ügyészi óvás elbírálása tárgyában hozott határozatait semmisítse meg.

A működés törvényességének helyreállítása érdekében hívja össze az egyesület legfőbb szervét.

Az alperes tevékenységét függessze fel, ellenőrzésére rendeljen ki felügyelőbiztost.

A vádat képviselő legfőbb ügyészségi ügyész, először ­ a jelenlévő ­ Pettkó Csaba személyét említette a felügyelőbiztos szerepére, ez azonban a MEOE-nél betöltött alkalmazotti állása és egyéb nyomós indokok miatt, elvetésre került. Ezután nevesítették a szintén jelenlévő Farkasházi Miklóst, mint a Legfőbb Ügyészség részéről, a felügyelőbiztos szerepére javasolt személyt.

A március 20-i tárgyalás érdekes fejleménye még, hogy az MNJK a Legfőbb Ügyészség mellett perbe szállt, annak pernyertessége érdekében és a következő május 29-i tárgyalásra további bizonyítékokat tesz a bíróság asztalára, a MEOE törvénytelen működésére vonatkozóan.

 

A MEOE ügyvédje védekezését arra alapozta, hogy a MEOE az 1997. november 22-i és december 14-i közgyűlésén a hibákat, úgymond kijavította.

 

Kérdés, hogy egy elkövetett, bebizonyosodott, jegyzőkönyvileg négyszer rögzített választási megtévesztést, hogyan lehet meg nem történtté tenni, illetve kijavítani, következményeitől mentesülni. Ez nem csak nekünk kérdés, de a tárgyalást végighallgatva úgy tűnt, a vádat képviselő ügyész úr számára is kérdés. Nincs megoldva semmilyen probléma.

 

Bár az is igaz, hogy a Magyar Köztársaság Bíróságának ítéletének meghozatalakor minden szempontot mérlegelnie kell.

 

Szerkesztőségünkhöz érkezett információ szerint az ügyben okirathamisítás címén bűnvádi feljelentés is történt, mely feltehetőleg más fordulatot adhat az ügynek.

 

Kíváncsian várjuk a május 29-i folytatást, mely alkalommal remélhetőleg igazságos döntés születik.

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)