Archívum - Kutyavédelem
Misina
Akiktől tanulni lehet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Violetta  |  1997. július 21.

Akárcsak az élet minden területén, úgy az állatvédelemben is háttérbe szorulnak azok az egyesületek, amelyek a fővárostól távol működnek. Nemhogy a támogatásokból jut nekik lényegesen kevesebb, de tevékenységük sem kapja meg azt a figyelmet, mint amit joggal megérdemelnének.


Az Angol Királyi Állatvédők magyar tagszervezete

Pedig lehet, hogy még tanulni is lehet tőlük. Mint például az 1994-ben alakult pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesülettől, akik bebizonyították: ha valaki akar, az tud is tenni!

Állatotthon és oktató központ egy helyen

Pécstől mindössze pár perces autóút Pécs-Somogy. Idilli környezetben, a lakott területektől távolabb, mégis elérhető közelségben épült fel az oktató központnak és állatotthonnak is helyet biztosító komplexum. A több kutyatorokból, lónyerítésből, kecskemekegésből felhangzó üdvözlés tájékoztat minket arról, hogy jó helyen járunk. A terület első részén alakították ki az oktató központ paraszt udvarát, ahol a környék iskolásai megismerhetik jellegzetes állatfajainkat. A szürke marhától kezdve a pár napos kiscsikón túl egészen a puliig minden látható itt. A központban zömmel házi és díszállatok várják a látogatókat. Eddig több ezer diák szerzett közvetlen tapasztalatokat az állatokkal való helyes bánásmódról.  A srácok élményekkel gazdagodva mennek haza. S hogy ennek kik látják még nagy hasznát? Az állatotthonokban elhelyezett több száz hajdani kóbor kutya, akikért - a gyerekek szüleiket megfűzve - visszatérnek. S bár a telep körülményein van még mit javítani, ám a sok blöki szemmel láthatóan jól érzi magát kennelben. Amely ráadásul úgy lett kialakítva, hogy a négylábú lakó döntheti el: a szabadban lévő elkerített részben tanyázik-e, vagy esetleg jobban érzi magát a benti területen. A két részt egy átjáróval is ellátott fal választja el egymástól. A megoldás ötletes: a kutyák szemmel láthatóan élvezik. Persze ahol átlagban kétszáz kutya él, ott külön gondot kell fordítani a számítógépes nyilvántartásra. Az utóbbi időszakban sikerült eljutniuk odáig, hogy rendszeresen ellenőrizni tudják a befogadókhoz kerülő négylábúak további sorsát. Ezek persze nem könnyű feladatok, ha belegondolunk abba, hogy az egyesületnek 169 tagja van, s ez is csak az utóbbi időben lett ekkora létszámú. Szerencsére azonban támogatóik, szimpatizánsaik egyre nagyobb számban vannak, s a jövőt illetően nagy pozitívum, hogy szervezetükben magas a diákok aránya.

A nevelés itt megoldott

Bevált az állatotthon összevonása az oktató központtal - tudjuk meg Farkas Tamástól, a Misina elnökétől, aki civilben biológia szakos tanár.

- Kulturális rendezvényeiken ezrek fordulnak meg. Így történt ez a Föld, vagy az Állatok Világnapján is. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a központba látogatók egyre gyakrabban egy, az állatotthonból befogadott kutyával térnek haza - mondja. Az erdei iskolák, a nyári táborok szervezése mind azt a célt szolgálják, hogy minél közelebb kerülhessen a jövő generációja a minket körülvevő élővilághoz. Ennek pedig a diákokon kívül a másik nagy nyertese az az állatvilág, amely egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül a közöny, és az emberi brutalitás következtében.

A nulláról indultak

A Misina projektje nagyon jó példa, ám valószínűleg most többen arra gondolnak, honnan lehet erre pénzt szerezi? Szívós munkával felderítették a támogatók lehetséges névsorát. Nem volt könnyű dolguk, hiszen úgy vették észre: az állatvédelem pejoratív kicsengésű fogalom. A szűkmarkúságon kívül először az előítéletekkel kellett megküzdeniük. Nem adták fel. Felkutatták a lehetséges támogatókat. Persze, volt, ahol maximum csak barátságos vállveregetésben részesültek.

Először a holland és a kanadai nagykövetséget sikerült "becserkészniük". A diplomáciai testületek kilencszázezer forinttal támogatták elképzeléseiket. A Központi Környezetvédelmi Alapnál is sikeresen pályáztak, majd - annak bizonyítékául, hogy a diplomácia az állatvédőktől sem áll távol - jó kapcsolatot sikerült kiépíteniük Pécs önkormányzatával is. Nemcsak hitellel, hanem ötmillió forinttal segítették a központ létrehozását. indulótőkének pedig ez nem rossz...  Az 1997-98-as időszakban már tizenkilencmillió négyszáztizenhatezer forintból gazdálkodhattak. Jó kapcsolatot sikerült kiépíteniük német és osztrák állatvédőkkel is. Ennek gyümölcsét többek között azok a kóbor kölyökkutyák élvezhetik, akik mostantól kerülnek be majd az állatotthonba. Számukra ugyanis - német támogatással - elkészült az "óvoda"! Az akár rendes ovinak is beillő, szépen kivitelezett kis épület már tényleg megfelel a legkényesebb elvárásoknak is. A nemzetközi kapcsolatok megkoronázása pedig talán az, hogy a Misinát három évig tartó elismertetés után felvette tagjai sorába az RSPCA, vagyis az angol királyi állatvédők társasága. A honi állatvédő szövetségbe azonban egyelőre nem kívánnak belépni.

A nyerők az állatok

A mindennapok Pécs-Somogyban is küzdelemmel telnek, de már az is komoly tény, hogy a pécsi gyepmesteri telepről a tizennégy napos megfigyelési idő lejárta után átveszik(!) a kutyákat. Sőt: lehet, hogy mire e sorok megjelennek, addigra Pécs gyepmesteri tevékenységét is az állatvédő egyesület fogja végezni. Valószínűleg ők közmegelégedésre végeznék a feladatot. S akkor talán elgondolkodik több megyei önkormányzat is azon: a megyeszékhelyhez hasonlóan létezik más megoldás. Csak egy kicsit rugalmasabban kellene az állatvédelmi törvénnyel összhangban rendeleteket hozni.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)