Archívum - Terrierek
Foxterrier több, mint kotorékeb
Dezső Ákos, vadász és preparátor a foxterrierről
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tóth Zsigmond  |  2011. július 27.

Foxterrier több, mint kotorékeb

Dezső Ákos munkája szerteágazó: a zoológián át a szobrászaton keresztül a festészetet is magába öleli, de mint kutyabarát is megbecsülésnek örvend. A múzeumok világában mint kiállítás-rendező, különféle preparátumok, diorámák, makettek, modellek művészi szintű kivitelezésével vált közismertté.


 

Műveiben éppúgy gyönyörködhetünk a Vajdahunyad-várában található Mezőgazdasági Múzeumban, mint a Hortobágyi Pásztormúzeumban vagy ugyanitt a nemzeti park közeljövőben megnyíló állandó kiállításán. A sokoldalú természetbarát egyben a foxterrier elkötelezett híve és a foxis vadászat gyakorlott művelője.

 

- A foxizást még siheder koromban, Kittenberger Kálmán könyveit olvasva ismertem meg. Írásaiban olyan mélyről fakadó tisztelettel szól ezekről az állatokról, hogy elhatároztam, mihelyt alkalmam nyílik rá, foxitulajdonos válik belőlem.

A foxik a második világháború után, az 1960-as évek végén lettek újra felkapott, úgymond divatkutyák. Amikor egyes színészek foxival a kezükben jelentek meg, mindjárt rajongóiknak is ez kellett, s a tömegtenyésztés miatt a fajta felhígult. Szerencsére ez a csapás inkább csak a drótszőrűeket érte, a simaszőrűek nagy része megmaradt a vadászok mindenes kutyájának. Ennek a fajtának sima szőrzete valóságos kincset jelent a drót- és szálkás szőrrel szemben: nyugodtan be lehet engedni a sűrű aljnövényzetbe úgy, hogy nem toklászokkal, bogáncsokkal ellepve jön onnan ki. Ez a nagy értéke akkor tudatosult bennem, amikor egy alkalommal foxival és szálkásszőrű tacskóval voltunk kint a terepen: a sűrű aljnövényzetben a tacsi egyszerűen mozgásképtelenné vált, míg a foxim vidáman dolgozott.

Mint kiváló mindenes kutyát, hazánkban még csak most kezdik felismerni a foxit, mert korábban sokan összekeverték a jagdterrierrel, s arra próbálták használni, amire nem való. A foxterriernek ugyanis a feladata a kotorékban az, hogy kiugassa annak lakóját, ami többnyire róka és borz, nem pedig az, hogy meg is támadja! Sajnos ezt a hibát már elődeink is többször elkövették, emiatt gyakoriak a munkakutyáknál a fölösleges sérülések. Aki foxiját támadásra is használja a kotorékban, olyan, mint aki vizslájával akar agarászni: a vizsla is fut a nyúl után, csak őt nem erre tenyésztették ki. A foxi apportírozó-képességét, melyet leginkább vízivadászat során lehet hasznosítani, ma sem nagyon ismerik hazánkban. Arra, hogy micsoda erő lakozik ezekben a kistestű terrierekben, jellemző, hogy vadászat során a foxi képes lefogni akár egy sebzett őzbakot is.

Napjainkban a kutyás vadászati módok egyre jobban kimennek a divatból, így a kotorékozás is már szinte a múlté. Ma a műkotorék-versenyeken a kutyák sokszor átlátszó plexicsöveken bújnak át, miközben a "kotoréklakók" ketrecben "várják" a vadászkutyát. A legnagyobb hasznot a munkafoxik a vadászat során az utókeresésben hajtják akkor, mikor egy-egy sebesült állatot hosszú ideig képesek keresni. Legendás az a simaszőrű foxikan, mely képes volt 12 órán keresztül követni egy sebesült, kapitális szarvasbikát. De nemcsak a vadászok jöttek rá, hogy ez az örökké éber, játékos kutya munkára is fogható, hanem kitűnő szimatával mint kábítószer-kereső vagy katasztrófakutya is több országban helyt áll.

A foxit erős kézben kell tartani, mert igazi terrierjellem lakozik benne. Utálja, ha megfogják, mozgásában korlátozzák. elsőkutyásoknak nemhogy nem ajánlanám, hanem tiltanám tartását, mivel kellő tapasztalat híján sok kudarc érheti a gazdát, egy életre elmehet a kutyatartástól a kedve. A nevelés csak erőszakmentesen történhet. Jelleméből adódóan problémával is járhat a foxi tartása, mivel nála lényegesen nagyobb kutyákkal, akár egy németjuhászszal is minden további nélkül szembeszáll, s ilyenkor komoly sérüléseket is szenvedhet. Még mielőtt azonban valaki azt gondolná, hogy valami vérszomjas fenevad lakozik benne, el kell hogy áruljam, gyermekeim legkedvesebb játszótársa a foxink volt, melyet fülénél-farkánál fogva húztak-vontak, még akkor is, amikor eljárt felette az idő, s megöregedett. Ez is mutatja, milyen kiváló idegrendszerű, barátságos fajta. Ma Magyarországon számos simaszőrű foxit alkalmaznak patkányirtások során, amikor vadászgörényekkel hajtják ki a rágcsálókat. Ilyenkor a foxi a lyuk kijáratánál őrködik, és csípi nyakon a patkányt. De előfordul, hogy tévedésből a görényre is ugrik, amely ilyenkor védekezésből a kutyapofájába haraphat. Ez esetben a pórul járt kutya sosem lép fel támadólag a görénnyel szemben, inkább megvárja, míg elengedi.

A legtöbb foxit ma Magyarországon házőrzőként tartják. Nem jár rosszul, aki vagyonát rábízza, mivel ez az örökké éber, fürge állat testméretéhez képest lényegesen erősebb, túltesz a nála sokkal nagyobb kutyákon. Erejére jellemző, hogy voltam olyan vadászaton, ahol egy süldő vaddisznót fogott le egymaga! Ha egyszer valamire igazán ráfog, azt nehezen engedi el. előfordul ilyenkor, hogy nincs más megoldás: vízbe kell tenni a két kutyát, vagy a kutyát a rókával. Egyszer egy foxis táborban vettem részt, ahol két foxi összeverekedett, s úgy ráfogtak egymásra, hogy nem tudtuk őket szétválasztani. Mivel víz nem volt a közelben, fehérborral locsoltuk le a két makacs jószágot...

Rövid szőre ellenére a foxi úgy a nagy meleget, mint a hideget jól bírja, szívós, ellenálló szervezetének köszönhetően betegségekre nem fogékony. Takarmányhasznosító-képessége kiváló, így tartása nem költséges. Tenyésztése igazi kihívás egy kutyás számára, mivel a küllem mellett a munkavégző-képességét is megőrizni, fejleszteni kell. Elléskor ritkák a komplikációk, a farokvágásnál viszont gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túl rövidre vagy hosszúra vágják. Ha hosszú, akkor amellett, hogy csúnya, sokkal könnyebben sérülhet, ha viszont túl rövid, az ember nem tudja kihúzni a kutyát a kotorékból. Régi foxis hagyomány szerint olyan hosszú kell legyen a kutyafarka, hogy biztosan meg lehessen markolni. Ezt az ősi angol kutyafajtát számos más fajta nemesítésénél, kialakításánál felhasználták, leggyakrabban kopóknál, terriereknél. Napjainkban a beagle-foxterrier keverék kutyák egyre népszerűbbek.

A foxi munkavizsgája során a vércsapán történő vizsga előtt vért csöpögtetnek nehéz erdei terepen, s ennek végén állatbőrt vagy kitömött állatot helyeznek el. Ha a nyomot követve megtalálja, kitartó ugatással jelzi. A másik nehéz "foxitantárgy" a disznóhajtás: ilyenkor a kutyafeladata, hogy tizenöt perc alatt egy nagyobb bekerített erdőben egy vagy több vaddisznót ugatva tereljen, hajtson, optimális esetben megállítson. Pötyike nevű kutyám ebben a műfajban kimagasló eredményeket ért el: különösen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a kiválóan elvégzett disznóhajtás után hívásra vagy sípjelre azonnal lábhoz jött. Gyakran ezzel a cselekedetével döntötte el a verseny vagy a vizsga kimenetelét.

Végezetül talán nem veszik rossz néven az olvasók, ha egy foxis idézettel is szolgálok Kittenbergertől, aki annak idején oly nagy hatással volt rám. "Hihetetlen vakmerőséggel telített, mintázni való kutyaszépség, s az élénk foxiszemekből kicsillanó magas fokú értelem - ez mindenképp első helyen áll a kutyafajták között."nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)